Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, duminica, 13 octombrie 2024, a avut loc
Conferința "Credința în spațiul public versus
Conferința a fost prezidată de pr. Dan Ioan Sidău, directorul administrativ al Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul și arhim.Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial.
La final, toți cei prezenți au participat activ la sesiunea de întrebări și răspunsuri cu privire la subiectele propuse.
Radu Preda este preot, profesor de teologie, scriitor și voce a cetății. După studii de teologie la București, Heidelberg și Salonic, a inițiat la Cluj catedra de teologie socială ortodoxă. A ținut conferințe și cursuri la universitățile de la Paris, Hanovra, Florența, Mainz, Viena, Atena, Budapesta, Sofia, Tirana, Chișinău, Linz, Roma, Berlin. A fost Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în perioada 2014-2020.
În prezent, Radu Preda este slujitor la Parohia Buna Vestire München/Rumänische Orthodoxe Gemeinde "Verkündigung", conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj, director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase (INTER). De asemenea, este membru în staff-ul Forumului European al Facultăților de Teologie Ortodoxă (Bruxelles).
A făcut studii la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București (1991-1995), urmând apoi studii doctorale la Heidelberg, Paris și Roma. Titlul științific de doctor în teologie l-a obținut la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. A fost președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Cele mai recente cărți: Comunicare fără comuniune. Studii social-teologice (Theologia Socialis 23), Eikon, Cluj-Napoca, 2012. Binele comun. Repere social-creștine (Democrația Creștină 7), Curtea Veche, București, 2012.
Kenan Dionisie Wang s-a născut în China, a crescut în Brazilia și s-a format academic în România. Fiind vorbitor al unei limbi neolatine, Kenan a venit la București în 2014, la vârsta de 19 ani, pentru a cunoaște mai bine lumea ortodoxă. A studiat limba română la Facultatea de Litere a Universității din București, iar ulterior a absolvit licența în istorie și masterul în istorie și filologie la Facultatea de Istorie a aceleiași universități.
Deși provine dintr-o familie agnostică, Kenan a urmat un parcurs intelectual și duhovnicesc complex, început încă din copilărie, în căutarea Adevărului. Acesta l-a condus, în 2018, la primirea Tainei Sfântului Botez în Biserica Ortodoxă Română, moment în care a ales numele de Dionisie, în cinstea Sfântului Dionisie Areopagitul.
Începând cu 2024, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Kenan a devenit ostenitor la Administrația Patriarhală, unde a activat mai întâi la Centrul de Presă Basilica, iar ulterior la Sectorul Relații Bisericești, Interreligioase și Comunități Externe Bisericești.
Cosmopolit, poliglot și explorator al lumii, Kenan este convins de necesitatea afirmării sobornicității Bisericii Ortodoxe prin dialog autentic, nu doar cu alte confesiuni și religii, ci mai ales cu lumea contemporană. De aceea, el își propune să contribuie la dezvoltarea teologiei sociale ortodoxe.